pátek 2. května 2014

Jak na doručenky v iPhonu

Tenhle článek sice píšu já, ale vše objevila Markéta!
iPhonům všichni asi celkem oprávněně vytýkají, že neumí přijímat tzv. doručenky, tedy potvrzení o přijetí SMS druhou stranou. Markéta ale včera objevila, jak lze psát zprávy a doručenku obdržet!

Jsou dvě možnosti:
Z Appstoru si stáhněte aplikaci SMS Reports. Je zdarma a je velmi jednoduchá. Po spuštění klikněte na "Settings" a zvolte svou zemi a operátora. To je hned v první položce. Umíte-li anglicky, přečtěte si krátké instrukce. Pokud neumíte, čtěte dál tady. Chcete-li odeslat zprávu z aplikace SMS Reports, musíte mít telefonní číslo příjemce v telefonním seznamu iPhonu. Do políčka pro text zprávy vám program vloží počáteční kód, který zajistí příjem doručenky. Tento kód v žádném případě nemažte a pište klidně za něj. Příjemce vaší SMSky ten kód neuvidí. Pár sekund po odeslání takto vytvořené SMS obdržíte doručenku.

Druhá možnost mi příjde ještě lepší!
Už dlouho vím, že doručenku ve zprávě zajišťuje nějaký počáteční kód. Je u každého operátora jiný a já jsem ho neznal. Jenže díky použití výše zmíněné aplikace si ho teď není problém zjistit. Pro odeslání SMS s doručenkou postupujte takto:
Otevřete v iPhonu zprávy, klepněte na "SESTAVIT", vyberte kontakt nebo zadejte číslo. Na začátek textu je nutné vložit kód používaný vaším operátorem.
Máte-li T-Mobile CZ nebo SK, zadejte *stav# (hvězdička stav křížek) a pište běžný text zprávy.
Pro ty, kdo mají Vodafone, je počáteční kód *N# (hvězdička velké N křížek).
Pro české i slovenské O2 zákazníky platí kód YYYY (4 krát velké tvrdé y). Ve všech případech můžete psát bezprostředně za kód, dejte jen pozor na velká a malá písmena!
Jak mají začínat SMS zákazníků slovenského Orange se nám nepodařilo zjistit. Můžete však zkusit jednu z těchto pěti možností:
! (vykřičník)
*# (hvězdička křížek)
*0# (hvězdička nula křížek)
*N# (hvězdička velké N křížek) jako u Vodafone-CZ
*NOT# (hvězdička NOT velkými písmeny křížek).
Budeme moc rádi, jestli nám nějaký uživatel Orange SK napíše, která z těchto možností funguje.

Náš tip!

Abyste nemuseli pokaždé při psaní zadávat složitě znaky kódu, vytvořte si v menu Nastavení, Obecné, Klávesnice klávesovou zkratku! Je možné ji nastavit jakkoli, ale doporučuji zvážit, aby vám nekolidovala s běžně psaným textem. Já jsem si nastavil QQ a když tím začnu psaní SMSky, VoiceOver oznámí provedení automatické korektury a vloží namísto dvou písmen Q kód *N#.

Hodně dobrých a včas doručených zpráv vám přejí David a Markéta!


3 komentáře:

  1. Dobrý den popravde u T-mobile to fungovalo, ale u O2 to YYYY nefunguje. bohužel, opravdu bych ocenila tu druhou variantu predkodu ale YYYY nefunguje.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to tak, u O2 YYYY fungovalo jeste minuly rok /2016/, ale v roce 2017 uz bohuzel YYYY nefunguje :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,u T-mobile to vážně funguje, strašně moooc děkuju,jste zlatíčka.

    OdpovědětVymazat

Komentáře na tomto blogu nejsou moderovány. Každý, kdo napíše svůj názor slušně, je vítán! Příspěvky obsahující vulgarizmy, urážející něčí rasu, politické, nebo náboženské přesvědčení budou smazány. Díky za reakce!